Транспортна политика

Кога мога да очаквам пратката си?

Всички поръчки ще бъдат изпратени от нашия склад в рамките на 5 работни дни след подаването на поръчката. Вашата пратка ще пристигне в рамките на 10-20 работни дни след датата на изпращане, в зависимост от наличността и местоположението на доставчика на услуги за доставка. Извиняваме се, че пратките може да се забавят, ако пратката изисква митническо освобождаване или проверка, или поради забавяне на доставката, причинено от доставчика на услуги за доставка.

Как мога да проследя поръчката си?

Ще получите номер за проследяване в имейла си за потвърждение на доставката. Можете да използвате този номер, за да проследите поръчката си на www.17track.net.

Какви са разходите за доставка?

При безплатна доставка начисляваме такси.

До кои държави изпращате пратки?

Понастоящем доставяме пратки в цял свят. Въпреки това, в случай че вашата страна не се поддържа от нашата логистика, ние ще ви информираме незабавно и ще направим необходимите промени в поръчката ви. За да научите повече за нашия списък с дестинации, моля, свържете се с нас на service@dailybeings.com.

Как мога да променя адреса си за доставка?

Промени в адреса могат да се правят само до 23:00 ч. (PDT, -7 GMT) в деня на подаване на поръчката. За да поискате такива промени, моля, свържете се с нас на service@zebagirl.com.

Мога ли да изпратя доставката на адрес, различен от адреса за фактуриране?

Да, това е възможно.

Как ще бъде изпратена поръчката ми?

Поръчките се доставят в нормални работни дни, с изключение на официалните празници. Поръчките, направени в събота или неделя, ще бъдат доставени в следващия понеделник.